Farkındalık Artırma Paneli Geniş Katılımla Gerçekleştirildi
Akademisyenler Birliği Derneği’nin koordinatörlüğünde Gazi Üniversitesi ile işbirliği halinde yürütülen “Her Öğrenci Önemlidir! Öğrenme Güçlüğü Olan Öğrenciler İçin Bütünleştirici Eğitim Hizmetlerinin İyileştirilmesi Projesi” kapsamında “Farkındalık Artırma Paneli” gerçekleştirildi.
Gazi Eğitim Fakültesi F Blok Konferans Salonu’nda düzenlenen programa, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yücel Gelişli, Gazi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mahmut Selvi, Genel Sekreter Ragıp Akyürek, Akademisyenler Birliği Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. İsmail Şahin, Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü uzmanları, öğretim üyeleri, konuklar ve öğrenciler katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan program, İsmail Şahin’in konuşmasıyla devam etti.
Katılımcıları selamlayarak açılış konuşması yapan Akademisyenler Birliği Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. İsmail Şahin “Gazi Üniversitesi ve Akademisyenler Birliği Derneği ile birlikte yürüttüğümüz “Her Öğrenci Önemlidir! Öğrenme Güçlüğü Olan Öğrenciler İçin Bütünleştirici Eğitim Hizmetlerinin İyileştirilmesi” projesi özel öğretime ihtiyaç duyan çocuklarımızın hayatını kolaylaştırmayı hedefliyor. Bu projede paydaş olmaktan mutlu olduğumuzu belirtmek isterim.
Günümüzde özel eğitime ihtiyacı olan öğrencilerin birçoğu kapsayıcı eğitim ortamlarında eğitim görmektedir. Bunun sebebi ne yazık ki özel öğrenme güçlüğü hakkında bilgi eksikliğimizdir. Bu nedenle farkındalık çalışmalarını önemsiyoruz.” Diyerek farkındalık çalışmalarının önemine dikkat çekti.
“Bu toplantıda alan uzmanları, öğrenme güçlüğü çeken bireyleri fark etmemize yardımcı olabilecek en son araştırmaları, stratejileri ve yapmamız gerekenleri masaya yatıracak.” Diye gündem hakkında bilgi veren Şahin, katılımcılara “Bugün burada bulunan herkese öğrenme güçlüğü konusunu ele almadaki kararlılıkları için teşekkür ediyorum.” Dedi.
Daha sonra Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Genel Müdürlüğü Özel Eğitim Uzmanı Deniz Güler de açılış konuşmasını yaptı. Güler, Milli Eğitim Bakanlığı’nın bünyesinde gerçekleştirdiği özel eğitim politikalarını ve BEGEP projesi hakkında bilgi verdi. Projede emeği geçenlere teşekkür etti.
Ardından Gazi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mahmut Selvi’nin açılış konuşması ile devam etti. Sözlerine gerçekleştirilen projenin öneminden bahsederek başlayan Prof. Dr. Mahmut Selvi, etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek selamlama konuşmasını tamamladı.
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yücel Gelişli ise “Özel öğretime ihtiyaç duyan çocuklarımızın hayatını kolaylaştırmayı hedefleyen ‘Her Öğrenci Önemlidir! Öğrenme Güçlüğü Olan Öğrenciler İçin Bütünleştirici Eğitim Hizmetlerinin İyileştirilmesi’ projesi Akademisyenler Birliği Derneği ile birlikte yürüttüğümüz anlamlı projelerden birisidir.” dedi. Gazi Üniversitesi olarak sivil toplum kuruluşlarıyla anlamlı projelerde bir araya gelmekten mutluluk duyduklarını ifade eden Prof. Dr. Gelişli, sözlerini şöyle tamamladı: “Bugün burada bulunan herkese öğrenme güçlüğü konusunu ele almadaki kararlılıkları için teşekkür etmek istiyorum. Öğrenme güçlüğü çeken çocuklarımıza, onların velilerine, çocuklarımızın bu güçlüklerin üstesinden gelmek için didinen öğretmenlerimize ve yöneticilere yönelik farkındalık arttırma çalışmalarını içeren bu projenin bir parçası olmaktan memnuniyetimi tekrar ifade ediyor hepinizi saygı ile selamlıyorum.”
Etkinliğin devamında gerçekleşen panelde, özel öğrenme güçlüğü alanında çalışmalar yürüten uzmanlar, Gazi Üniversitesi EPAR Müdür Yardımcısı Dr. Ufuk Özkubat moderatörlüğünde konuyla ilgili önemli bilgiler paylaştı. Prof. Dr. Gürkan Güldenoğlu, özel öğrenme güçlüğünde okuma ve okuduğunu anlama konulu konuşmasında, bu alandaki en son araştırma bulgularını ve etkili stratejileri aktardı.
Prof. Dr. Macid Ayhan Melekoğlu ise, “Özel Öğrenme Güçlüğü Nedir ve Ne Değildir?” başlıklı sunumunda, özel öğrenme güçlüğü hakkında bilgi eksikliği ve yanlış anlaşılmaların giderilmesine yönelik değerli bilgiler verdi.
Doç. Dr. Veysel Aksoy’un “Özel Öğrenme Güçlüğünde Erken Dönem Gelişimsel Belirtiler” başlıklı konuşması ise, öğretmenlerin ve velilerin erken dönemde özel öğrenme güçlüğü yaşayan çocukları fark etmelerine yardımcı olacak bilgilerle doluydu.
Panelin ardından düzenlenen soru-cevap bölümüyle katılımcıların merak ettikleri konulara uzmanlar tarafından yanıt verildi ve etkinlik son buldu.